Roodbeen BV heeft een rijke historie in het bosbouwwerk. De eerste werkzaamheden van het bedrijf bestonden uit het vellings- en dunningswerk in de bossen. Door nieuwe ontwikkelingen zijn er in de loop der jaren steeds meer werkzaamheden aan het dienstenpakket toegevoegd. De meest voorkomende werkzaamheden met betrekking tot bosbouw lichten we graag toe.

Plukwerk: het verwijderen van ongewenste begroeiing

Bij plukwerk wordt ongewenste begroeiing verwijderd en afgevoerd. Bij ongewenste begroeiing kunt u denken aan bijvoorbeeld onkruid en zaailingen. Plukwerk wordt door ons handmatig of machinaal uitgevoerd. Dit hangt af van de grootte van de vegetatie en de bereikbaarheid van het betreffende gebied. Wij werken met een hydraulische graafmachine op een rupsonderstel of met een motorzaag en/of bosmaaier. In ons proces maken wij geen gebruik van chemische of organische bestrijdingsmiddelen.

Het verwijderen van houtige begroeiing

Het verwijderen van houtige begroeiing is een belangrijk onderdeel voor het onderhouden van natuurgebieden. Wij verwijderen deze houtige begroeiing zelfs in natuur- en bosgebieden van enkele hectaren groot. Voor alle werkzaamheden en omvang van gebieden hebben wij passende machines in ons bezit.

Met onze bosklepelmaaiers zijn wij in staat om bovengrondse begroeiing tot een gemiddelde dikte van 8 cm te verwijderen. De achtergebleven stobben frezen wij, indien gewenst, weg met de stobbenfrees of mericrusher.

Bosfrezen: het verpulveren van houtopstanden

Met een bosfrees kunnen wij overgebleven houtopstanden verpulveren. Dit kan zowel bij lichte als zware houtsoorten gedaan worden. Het verpulveren van houtopstanden wordt gedaan na het kappen van bepaalde gewassen. In sommige gevallen is het niet nodig om vooraf te kappen en kan de bosfrees meteen zijn werk doen. Dit is echter afhankelijk van de dikte en lengte van de stammen en het type bosfrees waarmee we werken.

Wij frezen van oppervlakkige houtopstanden tot houtopstanden die tot ruim 15 centimeter diep liggen. Door middel van deze werkzaamheden wordt de grond kaal en opnieuw vruchtbaar gemaakt.

Het vellen van bomen

Een andere dienst van Roodbeen BV is het vellen van bomen. Hierbij wordt de boom enkel bovengronds verwijderd, waarbij het boomwortelgestel dus achterblijft. Dit in tegenstelling tot het rooien van bomen, waarbij dit wortelgestel wel verwijderd wordt. Door middel van zagen en/of de inzet van onze hydraulische graafmachine met bomenschaar kunnen wij de velwerkzaamheden voor u uitvoeren.

Bosverjonging ten behoeve van de houtproductie

Bij bosverjonging worden, indien nodig, oudere bossen gekapt om ruimte te maken voor nieuwe bomen en/of planten. Vaak heeft een bos meerdere gebruiksdoelen, zoals houtoogst, natuurwaarden en recreatieve beleving. Om de houtproductiefunctie van het bos ook op de lange termijn te kunnen verzekeren, wordt bosverjonging toegepast. Dit verjongen van het bos noemt men ook wel duurzaam bosbeheer en zorgt er voor dat ook toekomstige generaties hout kunnen blijven oogsten uit de bossen.

Bosverjonging houdt dus niet in dat bossen verdwijnen, maar juist dat er plaats wordt gemaakt voor nieuw, jong bos. De diversiteit die wij aanbrengen in het nieuwe bos zorgt tevens voor een verhoging van de natuurwaarden gezien het een mooi leefgebied wordt voor onder andere vogels, insecten en zoogdieren.

Project: Plantwerk Gemeente Venray

Project: Plukwerk Arcen voor Stichting het Limburgs Landschap

Project: Diverse projecten stobben frezen

Neem contact op:

Wij zijn gecertificeerd:

Wij zijn lid van: